IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изненадващ ръст на продажбите на дребно във Великобритания

Намаленията в големите вериги са довели до повишение на продажбите на фона на надвисващата рецесия

13:56 | 21.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Изненадващ ръст на продажбите на дребно във Великобритания

Индексът на продажбите на дребно във Великобритания бележи изненадващ ръст през юли в резултат на мащабните намаления, предприети от големите вериги в страната, които са прибегнали до понижения на цените заради свиващата се покупателна способност на британците, съобщава Bloomberg.

Ръстът на продажбите възлиза на 0,8 на сто на месечна база и идва след най-големия спад за последните 22 години, който беше регистриран през юни – 4,3 на сто. На годишна база продажбите се увеличават с 2,1 на сто, показват официалните статистически данни.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за спад в размер на 0,2 на сто на месечна база и забавяне на годишни ръст до 1,8 на сто.

Днешните данни идват на фона на очакванията за рецесия, която анализаторите прогнозират, че ще удари британската икономика. Причините за нея се крият в ипотечната криза и високата инфлация, предизвикана от рекордните цени на суровините. Паралелно с това британската валута регистрира значително поевтиняване, което допълнително подклажда инфлационни очаквания.

След добрите данни за продажбите на дребно лирата регистрира известен ръст до 1,8704 GBP/USD, но впоследствие отново започна да отстъпва и в 13:50 се разменя срещу долара по курс 1,8619 GBP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още