IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британските имоти отново поевтиняват, лирата се стабилизира

Индексът на Rightmove показва най-голямо поевтиняване на имотите на Острова за последните 6 години

10:14 | 18.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Британските имоти отново поевтиняват, лирата се стабилизира

Цените на жилищата във Великобритания през август регистрират най-големия годишен спад от 2002 г. насам, след като ограниченото отпускане на ипотечни заеми задълбочи кризата в сектора на недвижимите имоти в Лондон, съобщават от Rightmove.

Средната цена продава за жилищата пада с 4,8 на сто спрямо година по-рано до 229 816 паунда. На месечна база през август цените на жилищата са паднали с 2,3 на сто на, което е най-голямото понижение от декември.

Спадът е най-силен в Лондон, като цените са се понижили с 5,3 на сто за месеца и с 3,8 на сто спрямо миналата година. Всичките 32 района на столицата показват намаление, като най-големият спад е в Wandsworth, където цените са паднали със 7,9 на сто. Кварталът Hackney в Източен Лондон се представя най-добре със спад от 0,6 на сто.

„Основният проблем е липсата на ипотечно финансиране“, казва търговският директор на Rightmove Майлс Шипсайд, цитиран от Bloomberg. „Изглежда в Лондон разпродажбите са най-силни с над 21 000 паунда намаление за един месец“.

Управителят на Централната банка на Англия Мaрвин Кинг каза миналата седмица, че на пазара на жилища се наблюдава значителна корекция, след като банките са ограничили заемите за покупки на жилища. Падащите цени могат да изострят забавянето на икономиката с оглед на надвисналата рецесия и най-високата безработица от 16 години.

Същевременно икономическите очаквания на Острова се влошават до най-ниските нива от поне 6 години, показва проучване в над 200 компании на Lloyds TSB Group. Индексът за доверието за следващите 12 месеца падна до 22 пункта през юли спрямо 32 през юни, което е най-ниското ниво от стартирането на подобна статистика през 2002 г.

Негативните данни за британската икономика доведоха до поскъпване на лирата. След като седмичната търговия започна при курс 1,8861 долара за един паунд, в 10:00 часа българско време лирата успява да прекъсне понижението си от миналата седмица и да достигне 1,8720 GBP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още