IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

11-ти пореден спад за британската валута

Паундът регистрира най-продължителната си негативна серия от 37 години насам поради опасения за силата на британската икономика

12:25 | 15.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
11-ти пореден спад за британската валута

Днес британската лира падна до 1,8550 GBP/USD, при положение че в средата на юли двете валути се разменяха в съотношение 2:1. Паундът поевтиня силно в сряда, след като Централната банка на Англия публикува мрачна прогноза за икономиката на страната.

Същевременно доларът продължи да се засилва и днес, достигайки шестмесечен връх срещу еврото. Според анализатори доказателствата, че забавящата се икономика е световна тенденция, а не е ограничена само в САЩ, означават, че инвеститорите разпродават еврото и паунда.

„Икономиката на САЩ бе първата, която се сблъска с проблеми“, казва Тим Клейтън, главен специалист по стратегиите във валутната консултантска фирма Investica, цитиран от ВВС. Сега хората осъзнават, че Великобритания има същите проблеми, ако не и по-големи“, смята той.

Паундът се намира на най-слабото си ниво от 1996 г. насам спрямо кошница от валути, претеглени спрямо участието им в търговския обмен на страната. Спадът на лирата може да подпомогне износителите, чиито продукти ще станат по-евтини в чужбина. Той ще навреди обаче на туристите, които досега се възползваха от силния паунд при посещаването на страни, използващи долара. „В Щатите все още е евтино, все още е подходящо за пътувания, но вече става доста по-скъпо“, казва Дейвид Блум, анализатор в HSBC.

По-рано тази седмица управителят на Английската централна банка Мaрвин Кинг предрече спад за икономиката на страната, като растежът ще е нулев през следващата година, а инфлацията може да достигне 5 на сто, преди да започне да се забавя. Икономистите смятаха, че усилващата се инфлация няма да позволи на централната банка да намали лихвите. Предположението на банката, че инфлацията ще започне да отслабва, обаче увеличи вероятността за намаляване на лихвите, което пък повлия негативно на паунда. По-ниските лихвени равнища означават по-ниска възвръщаемост на депозитите в лири, което прави валутата по-неатрактивна.

Страховете за растежа в Европа помогнаха на долара да възстанови позициите си и срещу еврото след рекордния спад. Доларът се покачва срещу повечето валути след скорошния спад в цените на суровините.

Инвеститорите купуваха злато и петрол, за да се защитят от слабия долар, но сега разпродават позициите си. Еврото се търгуваше на 1,4735 EUR/USD тази сутрин, което е далеч под рекордните стойности от 1,6038 долара за евро, регистрирани на 11 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още