IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в САЩ скача два пъти над очакваното

Поскъпването на живота за юли е 5,6 на сто на годишна база, което е най-големият ръст за последните 17 години

16:08 | 14.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в САЩ скача два пъти над очакваното

Индексът на потребителските цени в САЩ за юли се повишава с 0,8 на сто на месечна база, което е два пъти повече от предварителните прогнози на анализаторите. За последните 12 месеца животът в най-голямата икономика е поскъпнал с 5,6 на сто, което не се е случвало през последните 17 години, показват публикуваните днес статистически данни.

По-голям от очакванията ръст бележи и основният индекс на потребителските цени, в които не попадат по-волатилните стоки като храни и енергоносители. Той се повишава с 0,3 на сто на месечна база, запазвайки темпа си за втори пореден месец. На годишна база увеличението възлиза на 2,5 на сто. Прогнозите на анализаторите бяха за увеличение с 0,2 на сто на месечна и 2,5 на сто на годишна база.

Днешните данни вероятно ще активизират дебата за посоката на монетарната политика, която трябва да води Федералният резерв. Високият темп на повишаване на потребителските цени дава аргументи на онези, които твърдят, че централната банка трябва да преследва контрол върху поскъпването на живота и да повиши лихвения процент. Особена сила в тази насока дава повишението при основния индекс, тъй като в него не се отразяват цените на петрола и храните.

Днес в САЩ бяха публикувани и данните за подадените молби за помощи при безработица за миналата седмица. Те също показаха по-голям от очакванията ръст, като общият брой на подадените молби възлиза на 450 хил. Седмица по-рано подадените молби за помощ са били 460 хил., а не както беше съобщено по-рано - 455 хил. Предварителните очаквания бяха за спад до 445 хил.

Американският долар реагира бурно на новините, като първоначално отстъпи до 1,4938 EUR/USD в 15:45, но постепенно отново започна да попскъпва и в 16:00 едно евро струва 1,4902 долара. Днес зелените пари не успяха да се възползват от слабите данни за водещите икономики на еврозоната и не спечели позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още