IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврозоната с отрицателен икономически ръст

През последното тримесечие икономиката се е свила с 0,2 на сто, понижението е първо от въвеждането на еврото досега

14:09 | 14.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Еврозоната с отрицателен икономически ръст

След данните за отрицателен икономически ръст през второто тримесечие на 2008 година в двете водещи икономики на еврозоната – Франция и Германия, статистиците от Евростат отчитат спад и в самата еврозона като цяло. Това се случва за пръв път през последните десет години, т.е. от въвеждането на еврото досега.

Брутният вътрешен продукт на 15 държави, използващи еврото като единна валута, се понижава с 0,2 на сто на тримесечна база за периода април - юни. Спадът е доста драстичен с оглед измерения през първото тримесечие ръст от 0,7 на сто. Отчетеният от статистиката резултат беше очакван от анализаторите и не доведе до съществени колебания на валутните пазари.

Основните причини за отрицателния растеж са рекордните цени на суровините и проблемите на кредитните пазари, които дойдоха като следствие от ипотечната криза в САЩ. Главна роля за понижението на БВП е изиграло поскъпването на еврото, което води след себе си значителни трудности за европейските износители. Днешните данни дават основание да се очаква рецесия и в еврозоната, така както вече се твърди и за останалите водещи световни икономики.

Днес бяха публикувани и окончателните данни за инфлацията в еврозоната за юли. Те излязоха по-ниски от предварително обявените, но въпреки това поскъпването на живота остава рекордно. Индексът на потребителските цени е нараснал с 4,0 на сто на годишна база, което е точно два пъти над заложения от Европейската централна банка таргет.

Въпреки разочароващите новини курсът на еврото остава стабилен срещу долара и в 14:00 часа едно евро се разменя за 1,4903 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още