IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колосите на еврозоната отчитат отрицателен икономически ръст

Немската икономика се свива за пръв път през последните четири години, БВП на Франция също е отрицателен

10:33 | 14.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Колосите на еврозоната отчитат отрицателен икономически ръст

Водещите икономики на еврозоната – Германия и Франция, бележат отрицателен ръст през второто тримесечие на годината, става ясно от публикуваните днес предварителни данни на статистическите служби в двете държави. Като основна причина за спада се посочват рекордните цени на петрола и значителното поскъпване на еврото, което поставя сериозни трудности пред износителите от еврозоната.

В Германия статистиците отчитат икономически спад от 0,5 на сто спрямо първото тримесечие, когато брутният вътрешен продукт нарасна с 1,3 на сто. Понижението е първо за последните четири годни, а анализаторите очакваха то дори да бъде по-голямо – минус 0,8 на сто. На годишна база най-голямата икономика на еврозоната бележи ръст от 1,7 на сто.

Според данните от немската статистика спадът се дължи на проблемите в сектора на строителството, които идват от трудностите за износителите. Основна причина за тях играе силата на еврото, която влошава конкурентоспособността на европейските стоки и се отразява негативно на приходите на компаниите и техните инвестиции.

Френската икономика се е свила с 0,3 на сто за второто тримесечие на годината. Анализаторите очакваха значително забавяне на растежа спрямо първото тримесечие на годината, но все пак предвиждаха увеличение на БВП с 0,1 на сто. На годишна база френската икономика бележи ръст от 1,1 на сто. За първите три месеца на годината статистиците отчетоха ръст на БВП от 0,4 на сто на тримесечна и 2 на сто на годишна база.

С голям интерес днес се очакват данните за икономическия ръст на еврозоната като цяло, които трябва да бъдат публикувани в 12:00 часа българско време. Очакванията на анализаторите са, че БВП ще се забави до 1,5 на сто на годишна база, а на тримесечна се очаква спад от 0,2 на сто.

Днес курсът на еврото остава относително стабилен, като след поскъпването от 1,4856 EUR/USD в 8:50 часа българско време до 1,4921 EUR/USD в 9:35, единната валута отстъпва до 1,4885 EUR/USD в 10:15.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още