IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в САЩ най-слаби от февруари насам

Автомобилният сектор продължава да регистрира слаби резултати, воден от рекордите при петрола

16:41 | 13.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в САЩ най-слаби от февруари насам

Продажбите на дребно в САЩ са паднали през юли, отбелязвайки най-слабото представяне от 5 месеца, след като множеството икономически проблеми притъпиха ефекта от милиардите долари стимули, които правителството на САЩ предостави на домакинствата.

Американското министерство на търговията докладва, че продажбите на дребно са спаднали с 0,1 на сто през изминалия месец, което е първото понижение от февруари, когато беше отбелязан спад от 0,5 на сто. Отчетената стойност на показателя беше по-лоша от предвижданото от икономистите нулево изменение.

Слабият резултат за изминалия месец се дължи на поредно голямо понижение при продажбата на автомобили, след като Детройт посрещна най-лошия откъм продажби месец от 16 години. Производителите на автомобили попаднаха под ударите на слабата икономика и рекордните цени на бензина, които се отразиха върху продажбите на някога популярните модели SUV и пикап.

Ако изключим големия спад при автомобилите, продажбите на дребно бележат нарастване от 0,4 на сто. Въпреки че това е положителен знак, това е най-слабото представяне на индекса за последните 5 месеца. По-голямата част от покачването през юли идва от скока на продажбите на бензиностанциите в САЩ, които са се покачили с 0,8 на сто. Това увеличение обаче отразява растящите цени, а не нараснало търсене.

Цените на бензина достигнаха най-високата си стойност в историята през юли, повишавайки се до стойност от 4,11 долара за галон. Ако се изключи голямото покачване в продажбите на бензиностанциите, продажбите на дребно са паднали с 0,2 на сто през юли.

Разочароващото представяне на продажбите на дребно означава, че потребителският сектор, който съставлява 2/3 от общия брутен вътрешен продукт на САЩ, отбелязва слаб старт в началото на третото тримесечие.

Днес курсът на долара се запазва на нивата си от сутринта и търговията се води в тесни граници. В 16:30 часа курсът евро/долар е 1,4897 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още