IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед с нов аукцион за 25 млрд. долара

Пореден опит на централната банка да даде тласък на кредитните пазари, операцията е десета за последните осем месеца

09:51 | 13.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фед с нов аукцион за 25 млрд. долара

Федералният резерв на САЩ е провел нов аукцион за подобряване на ликвидността във финансовата система, наливайки още 25 млрд. долара в търговските банки. Лихвеният процент при операцията е 2,254 на сто, а заемите са със срок от 84 дни, съобщава ВВС. Подадените поръчки на вчерашната операция са били за 54,8 млрд. долара, като в аукциона са взели участие 64 търговски банки.

От декември насам Фед е провел десет подобни аукциона в опитите си да подкрепи кредитните пазари и да насърчи заемите между банките в САЩ. Разликата между вчерашния и предходните аукциони е в срока на кредитите, който при предходните операции беше 25 дни.

Причината за намесата на Фед на кредитните пазари е голямата степен на недоверие между финансовите институции, предизвикано от кризата в ипотечния сектор на САЩ. Тя доведе до загуби в размер на млиарди долари заради краха на пазара на високорискови ипотечни книжа и неизвестността относно експозициите на отделните банки ги кара да се въздържат от отпускане на заеми. Това, от своя страна, резултира върху клиентите на банките, които са принудени да плащат по-високи лихви по задълженията си.

След операцията на Фед доларът отстъпи минимално срещу еврото. В края на вчерашния ден едно евро струваше 1,4926 долара, а в 9:45 часа българско време кросът беше при 1,4946 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още