IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономически спад в Япония, страната се изправя пред рецесия

Предварителните данни за БВП показват значителен спад в резултат на намален износ и ограничени потребителски разходи

09:33 | 13.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Икономически спад в Япония, страната се изправя пред рецесия

Икономиката на Япония е отбелязала спад през второто тримесечие на годината, което изправя страната пред първа рецесия за последните шест години. Причината за отрицателния ръст, който показват предварителните данни за брутния вътрешен продукт, според статистическите данни са намаленият износ и по-ниските потребителски разходи през периода.

За периода април-юни БВП на Япония е паднал с 2,4 на сто на годишна база, след като за първото тримесечие беше отбелязан ръст от 3,2 на сто. Предварителните данни на анализаторите бяха за по-ограничен икономически спад от 2,3 на сто на годишна база. Спрямо първите три месеца на годината икономиката се е свила с 0,6 на сто.

Японският износ е отбелязал най-голямото си понижение от времето на рецесията от 2001-2002 година насам, което допълнително засилва прогнозите за рецесия и в настоящия момент, предава Bloomberg. Причините за това са свързани както с рекордните цени на храните и горивата, така и с проблемите в САЩ, които се отразяват негативно на големите износители от страната.

Понижението на износа възлиза на 2,3 на сто и е първо за последните три години, съобщават от националната статистика. Едновременно с това се наблюдава и понижение на вноса с 2,8 на сто.

След публикуването на днешните данни японската валута регистрира известен ръст срещу долара, напредвайки до 108,36 USD/JPY в 5:15 часа българско време. В 9:20 часа един долар струва 108,79 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още