IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговският дефицит на САЩ изненадващо се сви с 4,1 на сто

Най-големият скок в износа през последните четири години компенсира рекорния внос на петрол

17:00 | 12.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският дефицит на САЩ изненадващо се сви с 4,1 на сто

Търговският дефицит на САЩ се сви неочаквано през юни, след като най-големият скок в износа през последните четири години компенсира рекорния внос на петрол, посочва Bloomberg. Разликата между износ и внос се сви с 4,1 на сто до 56,8 млрд. долара от 59,2 млрд. долара ревизирана стойност за май (по-малка от първоначалните прогнози), съобщи днес във Вашингтон Министерството на търговията.

Увеличението при търсенето от чужбина сигнализира, че на американските производители ще им бъде по-лесно да устоят на спада на продажбите в Щатите и увеличението в цените на петрола. Намаляващото търсене на вносни стоки, като се изключи петролът, означава, че търговията ще продължи да подпомага икономиката, след като през изминалото тримесечие направи най-големия си принос за растежа от 28 години насам.

Икономистите предвиждаха, че дефицитът ще се увеличи до 62 млрд. долара след първоначално съобщени 59,8 млрд. долара през май, според предварителните прогнози, които варираха в границите от 58 млрд. до 65,7 млрд. долара.

Слабият долар е подпомогнал износа, показват статистическите данни. Американската валута е загубила 24 на сто срещу еврото през през последните 5 години. Доларът успя да възстанови част от загубеното през последните 4 седмици, след като перспективите пред европейската икономика станаха по-неясни.

Износът от САЩ се е увеличил с 4 на сто, най-голямото повишение в проценти от февруари 2004 г., до 164,4 млрд. поради рекордните продажби в чужбина на хранителни продукти, индустриални доставки, капиталово оборудване и потребителски стоки. Същевременно вносът се е повишил с 1,8 на сто до 221,2 млрд. долара след увеличение от 0,3 на сто през май. Данните за вноса отчитат рекордните 44,5 млрд. долара за закупуване на вносен нефт, както и рекорден внос на индустриални суровини и увеличено търсене на чужди автомобили и части.

Един барел петрол е струвал 117,13 долара през юни, след като се е повишил от 106,28 долара през предходния месец.

След отчитане на влиянието на изменението на цените търговският дефицит се е свил до 39,1 млрд., което е най-ниското ниво от декември 2001 г. насам. Стойността на показателя намалява спрямо май, когато бяха отчетени 43,5 млрд. долара. Това са данните, използвани за изчисляване на БВП и могат да накарат икономистите и правителството да повишат прогнозите си за растежа през второто тримесечие. Като се изключи ефектът от цените на петрола, останалият внос е намалял през юни.

След регистрирането на най-високата стойност на долара срещу еврото от края на февруари насам в 9:10 часа българско време при 1,4819 EUR/USD, американската валута започна да губи позиции и в 16:20 поевтиня до 1,4959 долара за евро. В 16:45 кросът на двете валути е при 1,4924 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 27.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още