IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията във Великобритания стигна рекорд

Поскъпването на живота е 4,4 на сто на годишна база, което е най-високата стойност от началото на статистическите данни по сегашните методи на изчисление

14:53 | 12.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията във Великобритания стигна рекорд

Индексът на потребителските цени във Великобритания през юли достигна 4,4 на сто на годишна база и надхвърли предварителните прогнози за ръст с 4,2 на сто. Измерената стойност е най-висока от началото на воденето на статистиката по съвременните методи на изчисление, началото на което е през 1997 година. Преди месец поскъпването на живота на Острова възлезе на 3,8 на сто.

Публикуваните днес от националната статистика данни показват, че инфлацията надхвърля повече от двойно заложения от Английската централна банка таргет и e далеч над поставената от правителството горна граница от 3 на сто. С това възможностите за редукция на лихвения процент пред АЦБ се свиват допълнително, макар страната да се намира на ръба на рецесията.

Поскъпването на живота се дължи на рекордните цени на горивата и храните, които държат индекса на потребителските цени над таргета на АЦБ вече десети месец, показват статистическите данни. Това се случва на фона на непрекъснато падащите цени на жилищата, което допълнително затруднява положението на потребителите.

Тежкото положение, в което се намира британската икономика в момента, дава основания на пазарните участници да не чакат повишение на лихвения процент, макар инфлацията в страната да е рекордна. Това доведе до бъро отстъпление на британската валута след краткотрайното и стабилизиране в резултат на публикуваните данни.

Днес лирата се срина до най-ниското си ниво срещу долара за последните 21 месеца. Достигайки 1,8968 GBP/USD в 11:45 часа българско време. Към 14:45 ситуацията не се е променила значително и един паунд струва 1,8997 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още