IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената инфлация на Острова с рекорден ръст

Цените на производител скачат най-силно за последните 22 години, което засилва натиска за запазване на лихвения процент без промяна

12:33 | 11.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Производствената инфлация на Острова с рекорден ръст

Индексът на производствените цени в САЩ през юли бележи нов ръст, вследствие на което постига най-големия си скок откакто е сложено началото на подобна статистика през 1986 година. Според анализатори това може да се тълкува като нов знак, че Английската централна банка ще трябва да почака доста преди да понижи лихвения процент и засилва вероятността от рецесия, предава Bloomberg.

Изходящият индекс на производствените цени се повишава с 10,2 на сто на годишна база, става ясно от публикуваните от Офиса за национална статистика данни. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за повишение с 10,3 на сто. На месечна база изходящите цени са се увеличили с 0,4 на сто при очаквания за ръст с 0,5 на сто. Данните за предходния месец показваха ниво на производствената база от 0,9 на сто на месечна и 10,0 на сто на годишна база.

При входящия индекс на производствените цени нещата стоят дори още по-стряскащо, макар да се наблюдава известно забавяне на поскъпването. След като данните за предходния месец показаха ръст на индекса от 2,7 на сто на месечна и 30,80 на сто на годишна база, днес стана ясно, че през юли входящите цени са забавили ръста си до 30,10 на сто на годишна база. При това на месечна е измерено понижение от 0,6 на сто.

Днешните данни вероятно ще се отразят и на индекса на потребителските цени на Острова, като според предварителните прогнози утре статистиката ще покаже поскъпване на живота от 4,2 на сто за юли. Тази стойност би надхвърлила значително заложените от правителството и АЦБ инфлационни таргети и едва ли би позволила редукция на лихвения процент.

Днес британската лира бележи известно поскъпване срещу долара. След като малко след началото на валутната търговия за новата седмица една лира се разменяше за 1,9112 долара, в 11:45 паундът поскъпна до 1,9245 GBP/USD. В 1:30 часа кросът на двете валути е при 1,9238 GBP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още