IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед притиска банките да поддържат висока ликвидност

Централната банка полага значителни усилия да предотврати нов провал като този на Bear Stearns

10:33 | 11.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фед притиска банките да поддържат висока ликвидност

Регулаторният орган на финансовата система в САЩ оказва натиск върху банките на Wall Street да осигурят достатъчно ликвидни средства, които биха могли да осигурят противодействие на финансови шокове. Тези опити на Фед за свързани със стремежа да бъде избегната нова банкова паника от типа на онази, довела до краха на Bear Stearns, съобщава FT.

Според мениджъри от американския банков сектор през последните месеци Фед е изискал балансите на финансовите институции да бъдат поставени на различни видове тестване срещу шокове, като целта е била да се види дали и как банките ще успеят да се справят с криза на ликвидността или внезапен срив на капиталовите пазари. Анализатори посочват, че по-стриктният контрол върху ликвидността може да разруши възможността за постигане на печалби чрез агресивно използване на свободните средства, тъй като те ще трябва да бъдат заделяни като резервен капитал.

След провеждането на тестовете, при които са симулирани финансови ситуации, включващи сценарии от леки сътресения до катасрофални кризи, регулаторите са дали съвети на банките как да подобрят ликвидността си и са препоръчали преразглеждането и на по-кратки периоди от време. „Регулаторът изиска да проведем обхватни серии от стрес-тестове, различни от всички, които бяхме правили досега, и ни каза как се справяме по отношение на управлението на ликвидността“, е заявил пред FT високопоставен служител.

Коментар относно тестовете от страна на инвестиционните банки и Фед е бил отказан, но според добре запознати със ситуацията подобни упражнения са били проведени във всички големи финансови институции на Wall Street.

Случващото се във финансовия сектор може би е предвестник на нов регулаторен режим в САЩ, се казва в материала на FT. Причината за това са очевидните опити на Фед да увеличи правата си за вътрешен контрол и постепенно да измести Комисията по ценни книжа и борси като основен регулаторен орган на сектора.

На фона на новите мерки за контрол върху финансовия сектор американският долар продължава да набира скорост. През изминалата нощ еврото падна до 1,4908 EUR/USD, което е най-ниското му ниво от 26 февруари насам. Впоследствие единната валута постигна известна стабилизация и в 10:15 часа българско време поскъпна до 1,4967 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още