IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата в САЩ без промяна, Фед постави инфлацията като основен проблем

Лихвеният процент остана 2% за втори пореден месец въпреки сигнали за задълбочаване на трудностите пред икономиката

09:39 | 06.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата в САЩ без промяна, Фед постави инфлацията като основен проблем

Федералният резерв на САЩ взе решение да не променя лихвения процент в страната по време на редовната си среща вчера. Така основната лихва остана неизменена за втори пореден месец при ниво от 2 на сто. Като основен мотив за решението беше Федералната комисия за открития пазар (FOMC) посочи, че „макар рисковете за спад на икономиката да остават, рисковете за увеличение на инфлацията също предизвикват значителни притеснения“, предава Bloomberg.

В настоящата ситуация председателят на Фед Бен Бернанке е притиснат едновременно от две страни – той трябва да постигне стабилност на цените и пълна заетост в икономиката. При това положение изборът на посока на политиката е доста труден, тъй като при редукция на лихвения процент инфлацията ще получи нов тласък, а при увеличение на лихвата би се стигнало до допълнително затягане на кредитирането и ограничаване на инвестициите и фирмените разходи.

„Пазарът на труда продължава да отслабва, а финансовите пазари остават под значително напрежение. Затегнатите условия за кредитиране, продължаващото свиване на строителния сектор и увеличените цени на енергоносителите вероятно ще натежат на икономическия растеж през следващите няколко тримесечия“, се казва още в мотивите за решението. Според официалното становище „FOMC очаква инфлацията да спадне по-късно през настоящата и в началото на следващата година, но прогнозите за нивото й остават изключително неясни".

След вчерашното решение на Фед утре предстоят заседания относно лихвения процент в други две водещи финансови институции – Европейската централна банка и Английската централна банка. Прогнозите на анализаторите са, че и двете решения ще бъдат за запазване на настоящите нива на лихвата, които са 4,25 на сто в еврозоната и 5,0 на сто на Острова.

В резултат на вчерашното решение не се наблюдава значително изменение на курса на долара. След като непсредствено преди съобщаването му в 21:15 часа българско време едно евро струваше 1,5454 долара, в 9:30 днес кросът на двете валути е при 1,5501 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още