IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови разнопосочни данни за американските потребители

Личните доходи бележат изненадващ ръст, разходите забавят ръста си през юни, животът поскъпва с най-висок темп за последните 30 години

16:02 | 04.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нови разнопосочни данни за американските потребители

След поредицата разочароващи данни за пазара на труда в САЩ и новините за увеличаваща се безработица, днес американското министерство на труда публикува обнадеждаващи резултати за доходите и разходите на потребителите. Те обаче останаха в сянката на данните за дефлатора потребителските разходи, който показва най-голямо поскъпване на живота за изминалите три десетилетия.

През последния месец от първото полугодие личните доходи се увеличават с 0,1 на месечна база. Новината може да се приеме за положителна, макар повишението да е значително по-малко от отчетените преди месец 1,8 на сто. Повод за това дават предварителните очаквания на анализаторите, които бяха за спад от 0,2 на сто на месечна база.

Наред с увеличаването на личните доходи през юни се наблюдава забавяне на ръста на личните разходи. Те са се увеличили с 0,6 на сто на месечна база при отчетено повишение от 0,8 на сто преди месец и предварителни очаквания за повишение с 0,5 на сто.

Данните за основния индекс на потребителските разходи, в който не попадат храните и горивата, показва увеличение от 0,3 на сто на месечна и 2,3 на сто на годишна база. Регистрираните резултати надхвърлят минимално предварителните очаквания, които бяха за стойности от съответно 0,2 и 2,2 на сто.

Повод за притеснение обаче даде дефлаторът на потребителските разходи, който е сред предпочитаните показатели за следене на инфлацията от страна на Федералния резерв. През юни той е нараснал с 4,1 на сто на годишна база, след като коригираните данни за предходния месец показаха повишение от 3,5 на сто. Това означава, че животът в САЩ е поскъпнал с най-висок темп за последните 30 години, съобщава Bloomberg.

Американският долар реагира на новините с известно поскъпване непосредствено след публикуването на данните. Постепенно обаче курсът му се върна до нивата отпреди това и в 15:50 кросът евро/долар е при 1,5574 EUR/USD.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още