IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената инфлация в еврозоната продължава да расте

Доверието сред инвеститорите продължава да спада, еврото остава относително стабилно

13:15 | 04.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Производствената инфлация в еврозоната продължава да расте

Индексът на производствените цени в еврозоната продължава да расте и през юни, отбелязвайки месечно повишение от 0,9 на сто и годишно от 8,0 на сто, показват официалните данни на Евростат. Преди месец повишението на производствената инфлация беше съответно 1,2 и и 7,1 на сто. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за увеличение на производствените цени с 0,8 на сто на месечна и 7,9 на сто на годишна база.

За целия Европейски съюз повишението на производствените цени възлиза на 1,2 на сто на месечна и 10,1 на годишна база. С най-голямо повишение на месечна база в целия ЕС от страните, предоставили необходимата информация, са производствените цени в Дания (5,1 на сто) Литва и Люксембург (3,3 на сто).

Групата на енергийните ресурси е поскъпнала с 2,7 на сто за месеца в еврозоната и с 3,3 на сто за цели ЕС. На годишна база увеличението е съответно 21,4 и 27,0 на сто, което показва, че енергийните ресурси са основният генератор на производствената инфлация.

Днес от еврозоната дойдоха и други обезпокояващи данни. Индексът на инвеститорското доверие Sentix пада с цели шест пункта през август, регистрирайки най-голям спад за последните пет години. Неговата стойност е -15,3 пункта, след като през юли той беше на ниво минус 9,3 пункта. Предварителните очаквания бяха за далеч по-ограничено понижение до минус 11 пункта.

Единната валута не реагира значително на днешните новини, макар да отбелязва известно понижение срещу долара. Седмичната търговия започна при 1,5563 EUR/USD, след което доларът отстъпи до 1,5597 EUR/USD в 11:30. Последва отстъпление на еврото и в 13:00 кросът беше при 1,5575 долара за евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още