IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проблемите в САЩ се задълбочават – безработицата расте

Работодателите са съкратили служители за седми пореден месец, с което нивото на безработица се вдига до 5,7 на сто

16:15 | 01.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Проблемите в САЩ се задълбочават – безработицата расте

Безработицата в САЩ продължава да расте и през юли, показват официалните данни на американското министерство на труда. Това изправя страната пред повишени рискове и заплашва с допълнително забавяне на икономиката.

Работните позиции в най-голямата икономика намаляват с 51 хил. през месеца, което е седмо поредно понижение. Анализаторите очакваха доста по-голям спад със 75 хил. Коригираните данни за работните места за предходния месец също донесоха макар и минимално облекчение, след като се оказа, че в действителност е регистриран спад от 51 хил. работни позиции, а не както беше предварително обявено с 62 хил.

Същевременно нивото на безработица в САЩ се увеличава и вече достига до 5,7 на сто. Това е най-високата стойност на показателя от март 2004 година насам. Очакванията на специалистите бяха за увеличение с 0,1 процентни пункта спрямо отчетеното преди месец ниво от 5,5 на сто.

Съкращаването на служителите, съчетано с високите цени на суровините и увеличаващата се инфлация в САЩ, поставят доста сериозни въпроси пред Федералния резерв и правителството. Нарастващият натиск върху икономиката води до все по-засилени очаквания, че Америка ще навлезе в рецесия. Сигнали за подобно развитие на ситуацията бяха дадени и вчера, когато статистиците разкриха, че през последното тримесечие на 2007 година е отбелязан отрицателен икономически ръст.

Днес американският долар остана стабилен срещу еврото, като успя да напредне по-значително след данните за пазара на труда. В 8:00 часа двете валути се разменяха при курс 1,5564 EUR/USD, а в 16:00 кросът е при 1,5532 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 16.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още