IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния изненадващо вдигна лихвата

Централната банка повиши лихвения процент на 10,25 на сто, което е най-високото ниво в ЕС

15:47 | 31.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния изненадващо вдигна лихвата

Румънската централна банка изненадващо повиши лихвения процент в страната с 0,25 процентни пункта и той вече възлиза на 10,25 на сто. Това е най-високото ниво за целия Европейски съюз, като сред мотивите на институцията стои бумът на кредитирането и инфлацията.

Инфлацията в северната ни съседка е в основата на днешното решение, след като достигна 9 на сто през последния месец, което е най-високата й стойност за последните три години. Централната банка предприема затягане на монетарната политика и заради рязкото нарастване на заплатите в страната, които са нараснали с 23,3 на сто на годишна база през май. Ръстът в сектора на кредитирането също е обезпокоителен според институцията, тъй като през юни е измерено увеличение на кредитите в частния сектор с 63,4 на сто на годишна база, предава Bloomberg.

Сред мотивите за решението анализаторите добавят и поевтиняването на леята, която е загубила около 11 на сто срещу еврото през последната година. Това оказва силен натиск върху потребителите, тъй като в страната сметките за телефон, наемите, бензинът и т.н. се изчисляват в евро, а се заплащат в леи.

Новините доведоха до поскъпване на леята с 0,4 на сто до 3,5138 EUR/RON, след като вчера кросът на двете валути беше при 3,5276 леи за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още