IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доверието в еврозоната с най-силен спад след атаките от 11 септември

Бизнесът и потребителите стават все по-негативни заради високите цени на суровините и поскъпването на еврото

13:01 | 30.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Доверието в еврозоната с най-силен спад след атаките от 11 септември

Икономическото доверие в еврозоната през юли бележи най-големия си спад от терористичните атаки срещу кулите-близнаци от 11 септемви 2001 година досега, показват данните на Европейската комисия. Стойността на индекса, измерващ икономическото доверие, е 89,5 на сто, или с цели 5,3 пункта по-малко от предходния месец. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за доста по-ограничен спад до 93,0 пункта.

Като основни причини за спада на доверието се посочват високите цени на суровините и поскъпването на еврото, които карат и бизнеса, и потребителите да очакват тежки времена. В същото време негативизмът се подсилва и от растящата инфлация, която според мнозина ще доведе до допълнително затягане на монетарната политика от страна на Европейската централна банка.

Индексът, който измерва доверието на потребителите, бележи спад от 3 пункта и стойността му за месец юли е минус 20,0. През юни стойността на показателя беше -17 пункта, а прогнозите бяха за спад до минус 19 пункта. Бизнес климатът като цяло също се влошава и от 0,13 пункта преди месец минава на отрицателна територия при минус 0,21 пункта.

След новините за новия спад в доверието еврото изгуби голяма част от спечеленото в ранната търговия днес. Тази сутрин едно евро се разменяше за 1,5559 долара, а в 12:00 кросът достигна до 1,5615 EUR/USD. Последва отстъпление на еврото и в 12:50 двете валути се разменят по курс 1,5592 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още