IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква се ипотечната криза на Острова да продължи до 2011 година

Бившият изпълнителен директор на HBOS смята, че централната банка трябва да подкрепи финансовата система и да подобри ликвидността

15:22 | 29.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очаква се ипотечната криза на Острова да продължи до 2011 година

Свиването на британския ипотечен пазар ще продължат поне до 2011 година, което ще доведе до това, че вероятно ще станем свидетели на голям брой просрочени ипотеки и отнети жилища, смята сър Джеймс Кросби, бивш изпълнителен директор на един от най-големите ипотечни кредитори на Острова HBOS, предаде Times.

Според специалиста свиването на ипотечното финансиране ще се запази през 2008, 2009 и 2010 година, като той се съмнява, че прогнозите за възобновяване на кредитирането през този период ще се сбъднат. Кросби смята, че централната банка трябва да продължи да оказва подкрепа на финансовата система чрез суап сделките, позволяващи размяна на ипотечни книжа срещу правителствени облигации.

Такава схема за подпомагане на ликвидността беше предприета от АЦБ през април, но се отнася единствено за ипотечни облигации, включени в балансите на банките след края на 2007 година.

Кросби обаче се изказва негативно по отношение на плановете за създаване на ипотечна институция по подобие на американската Fannie Mae, която да оказва подкрепа на пазара.

В доклада, който сър Джеймс Кросби подготвя за обсъжданията на бюджета за следващата година, се призовава за използване на целия спектър от възможности, посочени от пазарните участници, за насърчаване на предлагането на кредитиране. В същото време обаче той посочва, че е спорно дали такъв подход би довел до подобряване на ситуацията или удължаване на процеса по стабилизиране на пазарите в дългосрочен план.

Това кара Кросби да посочи и възможността от пълно въздържане на АЦБ от намеси на пазара, което да позволи да се намери точният му ритъм. Според него трябва точно да се съпоставят разходите, които биха били направени за стабилизирането и последиците, в случай че не се предприемат действия.

Кризата в ипотечния сектор на Острова се отрази и върху валутния курс на британската лира. След като в началото на годината паундът се търгуваше на ниво 0,7349 EUR/GBP, в средата на април единната валута достигна рекорд при 0,8098 лири за едно евро.

Днес британската валута отстъпва на еврото, като от 0,7884 EUR/GBP в 9:30 часа българско време курсът й се понижи до 0,7912 EUR/GBP в 13:30. Към 15:10 кросът е при 0,7901 EUR/GBP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още