IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индия води ожесточена борба с инфлацията

Централната банка увеличи лихвения процент за трети път от началото на юни, прогнозата за икономическия ръст беше редуцирана

11:34 | 29.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Индия води ожесточена борба с инфлацията

Борбата срещу инфлацията в Индия става все по-силна, след като централната банка на страната предприе трето увеличение на лихвения процент в страната в рамките на по-малко от два месеца. С днешния ход основната лихва е повишена с половин процентен пункт от 8,5 на 9,0 на сто, става ясно от официално съобщение на институцията, цитирано от Bloomberg.

Сред основните мотиви за увеличението на лихвата се посочват опитите за потискане на инфлацията, която се усилва много заради поскъпването на храните и горивата. Ограничаването на поскъпването на живота в Индия е наложително, тъй като в страната живеят над 500 млн. души с разполагаем доход от под 2 долара дневно, смятат анализатори.

Инфлацията в Индия се усили значително дори и въпреки решението на правителството да понижи вносните мита за олиото, стоманата и бензина. Освен това властите забраниха износа на царевица, ориз и олио с цел насърчаване на вътрешното предлагане, добавя Bloomberg. Проблемите с поскъпването на живота са накарали централната банка да понижи и прогнозата за икономическия ръст от първоначално очакваните 7 на сто до 5-5,5 на сто.

След решението на централната банка индийската рупия поскъпна срещу долара и достигна ниво от 42,545, след като по-рано се търгуваше при курс 52,59 рупии за долар. В резултат на увеличението на лихвата пък основният борсов индекс в Индия BSE Sensex 30 падна с нови 4,06 на сто и премина под границата от 14 000 пункта. Към момента стойността на показателя е 13 767,15 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 17.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още