IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Кредитната криза продължава да се изостря

Не се наблюдават сигнали за стабилизиране, а банките ще попаднат под нов натиск, смятат анализаторите на институцията

17:33 | 28.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Кредитната криза продължава да се изостря

Кредитната криза, която е обхванала глобалната икономика, не показва сигнали за отслабване, смятат от Международния валутен фонд (МВФ). В най-новия си доклад за световната финансова стабилност анализаторите на институцията посочват, че поевтиняването на жилищата и забавянето на растежа се отразяват негативно на кредитния сектор, предава ВВС.

МВФ предупреждава, че банките отново могат да попаднат под напрежение, а свиването на кредитирането може да задълбочи забавянето на икономическия растеж. От проблемите няма да бъдат подминати и развиващите се икономики, като се очаква Китай да понесе доста негативи, се казва в доклада.

С новия си доклад МВФ за пореден път показва мрачните си очаквания за развитието на ситуацията. През април институцията направи прогноза, че кредитната криза ще доведе до загуби в размер на 1 трлн. долара за финансовите институции, тъй като ипотечните книжа са изгубили по-голямата част от стойността си. В анализа на институцията се казва, че до този момент банките вече са отписали активи за 500 млрд. долара.

Според институцията банките са успели да покрият около 2/3 от загубите чрез привличане на нов капитал, което значително увеличава вероятността да се прибегне до допълнително затягане на кредитирането. МВФ отправя предупреждение, че докато банките се опитват да увеличат капитала си и да намалят ливъриджа на задълженията си, те продават активи и затягат кредитирането, а това се отразява негативно на икономическия ръст в САЩ и еврозоната.

Проблемите в сектора на кредитирането правят малка вероятността централните банки да понижат лихвените проценти отново, тъй като инфлационният натиск става все по-силен. Като цяло според МВФ „глобалният финансов пазар остава несигурен, а сигналите за систематичен риск остават силни“.

Основна част от опасенията на МВФ са свързани с американския ипотечен пазар и действията по подпомагането на стълбовете на ипотечното кредитиране Fannie Mae и Freddie Mac, които заедно притежават или са гаранти по половината от всички ипотеки в страната. Несигурността на пазарите може да доведе до намеса на правителството, а при негативно развитие на ситуацията може да се стигне до утрояване на американския държавен дълг от 3 на 9 трлн. долара, смятат анализаторите на институцията.

От началото на новата седмица курсът на американския долар, който е в основата на растящата инфлация според МВФ, се движи без особено резки колебания. Тази сутрин зелените пари се разменяха по 1,5707 EUR/USD и след като отстъпиха до 1,5768 EUR/USD в 16:15, към 17:20 часа възстановяват стойността си до 1,5722 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още