IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на британската икономика се забави до 1,6 на сто за тримесечието

Забавянето се дължи на слабите данни от строителния сектор, който съставлява 6 на сто от БВП на страната

12:32 | 25.07.08 г.
Ръстът на британската икономика се забави до 1,6 на сто за тримесечието

Брутният вътрешен продукт на Великобритания е нараснал с 1,6 на сто на годишна база през второто тримесечие, съобщиха от Националния статистически офис на страната. Ръстът съвпадна с консенсусните прогнози на експертите. За сравнение през първото тримесечие бе отчетен ръст на годишна база от 2,3 на сто.

Спрямо първото тримесечие икономиката на Англия е нараснала с 0,2 на сто, което представлява забавяне на темповете, тъй като през първото тримесечие ръстът бе 0,3 на сто.

Темпът на растеж за второто тримесечие е най-бавният от три години насам. Според статистиката причината за бавните темпове на растеж се крият в строителния сектор, който съставлява 6 на сто от британската икономика. През второто тримесечие строителството на жилища е намаляло значително.

Въпреки забавянето фактът, че все пак икономиката е отбелязала растеж, помогна на паунда и той поскъпна спрямо основните валути.

Кросът GBP/USD се повиши до 1,9947 долара за паунд след излизането на новините. Минути по-рано „кабелът“ се търгуваше на 1,9874.

Спрямо йената английската валута също поскъпна, като ръстът там беше над 100 пипса. Към момента GBP/JPY се търгува на 213,26 йени за паунд. По-рано днес двойката бе на ниво 211,63.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още