IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поредица от лоши данни от Европа сринаха еврото

Има индикации за свиване на сектора на услугите и на производството в Европа, индексите на бизнес климата също са по-лоши от очакванията

11:41 | 24.07.08 г.
Поредица от лоши данни от Европа сринаха еврото

Поредица от негативни данни от Европа помогнаха на долара днес. Производственият PMI (Purchasing Managers Index) на Германия за месец юли е 50,9 пункта, което е с над 1 пункт по-ниско от експертните очаквания, съобщиха от NTC Research. През юни индексът бе на ниво от 52,6 пункта.

Индексите на института Ifo, измерващи бизнес очакванията и бизнес климата, също отчетоха стойности по-ниски от консенсусните прогнози, съответно 90 и 97,5 пункта при при очаквания за стойности около 93,4 и 100,2.

Индексът PMI за секторите на услугите и производството се изчислява, като мениджъри от съответните сектори отговарят на въпроси, свързани с оперативната им дейност. На базата на отговорите им се изчисляват настроенията в сектора. Стойности над 50 са индикация за експанзия, а стойности под 50 – за свиване на сектора.

Индексите PMI за производствения сектор и за сектора на услугите в цялата еврозона също регистрираха стойности по-ниски от очакванията. Производственият PMI за еврозоната за месец юли е 47,5, като консенсусната прогноза бе 48,7. През юни индексът бе на ниво от 49,2.

PMI за сектора на услугите в еврозоната записа стойност от 48,3 пункта, като експертите очакваха 48,8.

Тези стойности са индикация, че както секторът на услугите, така и производственият сектор в Европа се свиват.

В резултат на данните днес еврото продължи да поевтинява спрямо долара. Последно двойката EUR/USD се търгуваше на 1,5640, като само час преди това еврото струваше 1,5690 долара. В понеделник двойката беше с над 300 пипса по-високо - на ниво от 1,5945

Спрямо йената единната валута също отстъпи през последните часове с около 80 пипса. Към момента двойката EUR/JPY се търгува за 168,60. Няколко часа по-рано едно евро се разменяше за 168,36 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още