IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Канада нараства с 0,7 на сто

Индексът на основните цени обаче нарасна по-малко от очакванията

14:33 | 23.07.08 г.
Инфлацията в Канада нараства с 0,7 на сто

Индексът на потребителските цени в Канада е нараснал с 0,7 на сто на месечна база през юни, съобщиха от статистиката на страната. Очакванията бяха за по-слаб ръст от 0,5 на сто. През май ръстът на потребителските цени бе 1 на сто.

Инфлационните данни не повлияха особено на канадската валута (като се изключи краткият ръст на канадския долар с около 30 пипса, който обаче бързо се коригира). Към момента кросът USD/CAD се търгува на 1,0945. Двойката се задържа в рейндж между 1,0118 и 1,0067.

Причината за слабата реакция на инфлационните новини бе фактът, че въпреки по-високият от очакваното ръст, индексът на основните потребителски цени се повиши по-малко от прогнозираното.

Основните потребителски цени през юни са нараснали само с 0,1 на сто при очаквания за 0,2 на сто. През месец май индексът на основните потребителски цени нарасна с 0,3 на сто.

Индексът на основните потребителски цени изключва от потребителската кошница стоки с по-волатилни цени като горива, храни, тютюн и други. Според някои експерти той е по-добър индикатор за инфлацията в страната и се смята, че именно той, а не общият индекс на потребителски цени, влияе на валутните пазари.

Обикновено високи стойности на инфлационните индекси карат дадената валута да се повиши. Причината за това е, че високата инфлация може да подтикне централната банка на страната да повиши лихвените проценти с цел да „охлади“ инфлацията. Това от своя страна повишава доходността на облигациите и инвестициите като цяло в съответната страна и привлича повече инвеститори, които купуват повече от валутата и тя се повишава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още