IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поскъпването на долара ускори спада в цената на петрола

Освен петрола значителни понижения регистрираха днес и другите суровини

14:16 | 23.07.08 г.
Поскъпването на долара ускори спада в цената на петрола

Цената на петрола продължи да се понижава и днес, след като американската валута поскъпна значително. Последно фючърсите за доставка през август се търгуваха за 125,99 долара за барел, което е с 2,43 на сто по-ниско от цената на отваряне днес, като беше достигната и цена от 125,77 долара за барел.

Експертите посочиха като причина за драстичното понижение на черното злато поскъпването на долара. Американската валута стигна до четириседмичен връх спрямо йената, а към момента двойката е на ниво 107,80 йени за долар. Вчера кросът се търгуваше около 106,10.

Пазарите в Азия и в Европа се повишиха днес в резултат на по-добри от очакваните новини за финансовия сектор в САЩ. Това засили инвеститорския оптимизъм за това, че кризата поне няма да продължава да се влошава, което пък от своя страна повлия позитивно на американската валута.

Силният долар от своя страна намалява нуждата от хеджиране срещу инфлация, която води до ръст в цените на суровините. Инвеститорите, страхуващи се от инфлация, купуват фючърсни договори, опции и други финансови инструменти за суровини. Търсенето на тези суровини от друга страна движи цените им нагоре. Когато покупателната способност на долара обаче расте (т.е. цената му спрямо другите валути) нуждата от това хеджиране намалява.

Освен фондовите пазари в Европа и Азия, причина за ръста на долара бе и изказването на финансовия министър на САЩ Хенри Полсън, който заяви, че правителството трябва да подкрепи долара и препоръча на Федералния резерв повишаване на лихвените проценти.

Цената на петрола не можа да намери подкрепа в наближаващия бреговете на Мексиканския залив ураган Доли, след като метеоролозите прогнозираха, че ураганът няма да засегне петролните платформи в залива.

Освен петрола понижения регистрираха и златото, среброто, платината, алуминият и зърнените фючърси.

Златото се понижи до 937,15 долара за унция, което бе най-ниската му стойност от 10 юли насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още