IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Коментари на ЕЦБ дават нова сила на еврото

Единната валута отново показва сила след изказване, че институцията трябва да се бори с инфлацията

15:03 | 17.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Коментари на ЕЦБ дават нова сила на еврото

Еврото получи подкрепа от коментара на един от влиятелните представители на Европейската централна банка Нут Уелинк, че трябва да се води активна борба с инфлацията. Според члена на управителния съвет на банката е грешно да се смята, че „инфлацията ще падне, ако икономиката отслабне“, предава Thomson Financial.

В интервю за списание Elsevier Уелинк прави препратка към ситуацията от 70-те години на миналия век, която според него показва, че ако не се вземат навременни и категорични мерки срещу инфлацията, тя може да се „настани“ в икономиката за дълъг период от време.

Подкрепа на единната валута оказа и анализ на FT, който показва, че някои от най-големите държавни инвестиционни фондове диферсифицират доларовите си активи. Това от своя страна оказва значителен натиск върху долара, тъй като е свързано с разпродажби на зелените пари. Според анализа един от големите фондове в Персийския залив е ограничил доларовите си експозиции от 80 на сто до под 60 на сто от всичките си активи за последната година.

Към момента валутните пазари очакват данните за строителния сектор в САЩ, както и за молбите за помощ при безработица, подадени през миналата седмица. Те трябва да отговорят дали зелените пари ще успеят да се стабилизират и да поскъпнат след вчерашното рали на борсите и спада в цената на петрола.

Днес доларът се движи почти без промяна срещу еврото, като в 14:45 двете валути се разменяха за 1,5838 EUR/USD, след като сутринта кросът беше при 1,5836 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още