IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке вижда рискове пред растежа и нараснала инфлационна опасност

Ръководителят на американската централна банка показа, че няма яснота за бъдещата посока на политиката – междувременно доларът пак тръгна надолу

17:35 | 15.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке вижда рискове пред растежа и нараснала инфлационна опасност

Председателят на американската централна банка Бен Бернанке даде да се разбере, че Федералният резерв няма ясна представа за посоката на движение на лихвения процент в САЩ, посочвайки рискове, свързани както с растящата инфлация, така и с икономическия растеж. Според специалиста основен приоритет на институцията в момента е подпомагането на финансовите пазари за възстановяване на нормалното им функциониране.

В редовното си шестмесечно изявление пред банковата комисия в Aмериканския сенат Бернанке заяви, че съществува „значителен риск за влошаване на перспективите пред икономическия растеж“ и че има увеличен риск за „интензифициране на инфлационните очаквания“, предава Bloomberg.

С днешните си думи Бернанке на практика отрече казаното от него преди месец, когато в обясненията си след решението за нивото на лихвения процент посочи, че рисковете за влошаване на икономиката са се „намалили доста“ през изминалите седмици. Притесненията на ръководителя на Фед са свързани с проблемите, в които изпаднаха ипотечните кредитори Freddie Mac и Fannie Mae през последната седмица.

„Ръководителите на монетарната политика се нуждаят от внимателно оценяване на пристигащата информация, отнасяща се за изгледите както на растежа, така и на инфлацията“, каза още Бернанке и посочи високите цени на ресурсите, свиването на достъпа до кредитиране и задълбочаващата се криза в жилищния сектор като основни заплахи са икономиката.

Днешното изявление на Бернанке е първият му коментар по въпросите на монетарната политика, откакто на 25 юни Фед взе решение да не променя лихвения процент и да го остави при 2 на сто.

По време на изказването на Бернанке доларът отново тръгна надолу, доближавайки се до рекордното си дъно, регистрирано срещу еврото по-рано днес при 1,6038 EUR/USD. Кросът на двете валути достигна до 1,6020 EUR/USD докато траеше речта на специалиста, след което зелените пари прекратиха спада си и в 17:20 часа достигнаха 1,5970 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 21.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още