IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията на Острова с 11-годишен рекорд

Растящите цени на храните и горивата са довели до поскъпване на живота с 3,8 на сто на годишна база

13:34 | 15.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията на Острова с 11-годишен рекорд

Ръстът на потребителските цени във Великобритания през юни достига 3,8 на сто на годишна база, показват официалните статистически данни. Преди месец беше отчетена инфлация от 3,3 на сто, а предварителните очаквания на анализаторите бяха за по-ограничен ръст до 3,6 на сто. На месечна база животът на Острова е поскъпнал с 0,7 на сто при очаквания за 0,4 на сто и регистрирани месец по-рано 0,6 на сто.

Новият ръст на инфлацията оставя нейния размер далеч над заложения от централната банка таргет от 2,0 на сто и планираните от правителството 3,0 на сто. Това значително ограничава възможността за понижение на лихвения процент в страната, макар Великобритания да е изправена на ръба на рецесията заради кризата в сектора на кредитирането.

С най-голяма роля за поскъпването на живота са цените на горивата и храните, тъй като през последните месеци стратегическите суровини бележат поредица от рекорди. Това се вижда и от данните за ръста на производствените цени, които през май са отбелязали най-голямо повишение за последните 22 години.

Днес британската лира поскъпва срещу американския долар. От 1,9975 GBP/USD в 9:00 днес паудът повиши стойността си до 2,0157 GBP/USD непосредствено след публикуването на данните в 11:30, а в 13:30 кросът е при 2,0113 GBP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още