IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед с нова намеса - променя правилата за високорисково кредитиране

Въпреки опитите на централната банка да внесе успокоение на пазара, американският долар се е насочил към ново историческо дъно

11:25 | 15.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фед с нова намеса - променя правилата за високорисково кредитиране

Федералният резерв на САЩ прие поредното изменение на правилата за ипотечно кредитиране, целейки предотвратяване на измамни и злонамерени практики при отпускането на заеми. Причина за новите регулации е ипотечната криза, дошла вследствие на прекомерно и прекалено либерално кредитиране и която е на път да доведе американската икономика до рецесия.

Регулациите се отнасят единствено до сегмента на високолихвените кредити, които се отпускат на хора с лоша или никаква кредитна история. Новите правила, представляващи частично изменение на предложения, които бяха отправени още през декември, ще започнат да действат чак от началото на октомври идната година, тъй като кредитните институции ще се нуждаят от известно време да се адаптират към тях.

Ръководителят на Фед коментира, че с новите правила кредиторите могат да бъдат затруднени, но и че в тях са включени искания на самите финансови институции. „Наред с факта, че за големия брой непогасявания на задълженията има редица причини, изглежда ясно, че нечестните или подвеждащи действия и практики на кредиторите са довели до просрочването на много заеми, особено на високолихвени, тъй като голяма част от тях са били неподходящи или подвеждащи за получателите им“, каза Бернанке, цитиран от International Herald Tribune.

Целта на новите регулации е да се сложи край на злоупотребите, без да се пречи на възстановяването на жилищния сектор, посочи още ръководителят на Фед и добави, че поради факта, че новите правила ще важат не само за подлежащите на контрол от страна на централната банка институции, а за всички участници на кредитния пазар, ще се стигне до изравняване на позициите и увеличаване на конкуренцията на ипотечния пазар. Така щяло да се получат значителни ползи за заемополучателите.

Промяната на правилата е била планирана още в края на миналата година, далеч преди интервенциите на Фед за стабилизиране на финансовите пазари. Действията, които централната банка предприе оттогава насам, включват организирането на поредица от аукциони за наливане на ликвидност на пазара, посредничество при спасяването на инвестиционната банка Bear Stearns, а през последните дни и даване на възможност за теглене на заеми от двата колоса, притежаващи или гарантиращи около 50 на сто от възлизащия на 12 трлн. долара ипотечен пазар – Fannie Mae и Freddie Mac.

Новите правила ще пречат на отпускащите високолихвени кредити да игнорират възможността на длъжниците да покриват задълженията си чрез възнагражденията, които получават или чрез друго имущество. С тях се дават и повече права на кредитополучателите да сигнализират за подвеждащи практики от страна на кредиторите, а освен това се премахват и наказателните лихви за предварително погасяване на задълженията.

С новите регулации се променя и начинът, по който Фед категоризира високолихвените ипотеки, като определящ фактор вече ще бъде пазарното ниво на лихвените проценти, а не както досега индекс, съставен на базата на съкровищни бонове. Тази промяна се приема добре както от финансовите институции, така и от потребителите, тъй като се очаква категоризирането да стане по-прецизно.

Фед променя и правилата за подаване на информация, като криминализира некоректното оценяване на имотите. Освен това ще се изисква обявяване на допълнителни информации относно лихвените проценти, месечните вноски и други такси по ипотеките. Предвижда се и забрана на подвеждащи или злонамерени рекламни практики по всички видове ипотечни заеми, като с особена сила това важи за обявяването на лихвените проценти и вноските, когато те се обявяват като фиксирани, както и относно условията, при които може размерът на вноските да бъде увеличен.

Въпреки новината за новите промени в политиката на Фед, американският долар реагира негативно на събитията. Днес той се доближава на минимално разстояние от рекордното си дъно срещу еврото, отстъпвайки до 1,5996 EUR/USD в 11:15 часа. Рекордът на единната валута е едва на 20 пипса при 1,6019 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още