IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония остави лихвата непроменена на 0,5 на сто

Решението за запазване на лихвата беше очаквано от анализаторите, централната банка понижи очакванията си за икономическия ръст

10:05 | 15.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Япония остави лихвата непроменена на 0,5 на сто

Японската централна банка намали прогнозата си за икономическия растеж, завиши очакванията за инфлацията и запази основната лихва в страната непроменена на ниво от 0,5 на сто, съобщи Bloomberg.

От централната банка очакват, че японската икономика ще нарасне с 1,2 на сто за годината, приключваща на 31 март, при прогноза за растеж от 1,5 на сто, направена на 30 април.

Потребителските цени, с изключение на пресните хранителни продукти, ще скочат с 1,8 на сто, са заявили още от институцията, която преди три месеца прогнозираше този ръст да бъде 1,1 на сто.

От банката поясняват, че икономическият растеж „се забавя допълнително“ заради по-скъпите суровини и енергийни продукти, които карат бизнеса и потребителите да харчат по-малко. Според управителя на банката Масааки Ширакава рискът, че рекордните цени на суровините ще намалят потреблението и икономическия ръст, е по-належащ от инфлацията.

Решението за запазване на лихвата непроменена беше очаквано от анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още