IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената инфлация на Острова с най-голям ръст от 22 години

Цените на производител скачат с 10 на сто на година, което не се е случвало откакто се води подобна статистика в страната

13:14 | 14.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Производствената инфлация на Острова с най-голям ръст от 22 години

Инфлацията на ниво производител във Великобритания през юни бележи най-големия си скок откакто се води статистика на този показател от 1986 година. Изходящият индекс на производствените цени на Острова се увеличава с 10 на сто, съобщават от националната статистика. Месечното увеличение на индекса възлиза на 0,9 на сто.

Преди месец производствената инфлация възлезе на 9,3 на сто на годишна и 1,6 на сто на месечна база. Консенсусната прогноза на анализаторите за юни беше за увеличение на изходящите цени с 1,2 на сто за месеца и с 9,9 на сто за последната година.

Голямото увеличение на цените се дължи на рекордите, които поставят суровините на световните борси. Те вече принуждават производителите да пренасят поскъпването върху потребителите, което пък води до силно повишение на инфлацията. През май индексът на потребителските цени нарасна с 3,6 на сто, което не се е случвало през последните 10 години. Това принуди централната банка да се въздържи от понижение на лихвения процент въпреки проблемите в сектора на кредитирането.

Още по-драстично е увеличението на входящия индекс на производствените цени, който през юни скача с 30,3 на сто на годишна база. Спрямо май увеличението е в размер на 2,1 на сто. Анализаторите очакваха входящият индекс да се е повишил с 2,6 на сто на месечна и 29 на сто на годишна база.

От началото на валутната търговия тази седмица британската лира губи позиции срещу долара. От 1,9914 GBP/USD тази нощ, лирата понижи курса си до 1,9825 GBP/USD в 11:30, а в 13:00 кросът беше при 1,9850 долара за един паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още