IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ започват операция по спасяването на ипотечната система

Финансовият министър на САЩ иска разрешение за придобиване на неограничен дял от Fannie Mae и Freddie Mac, както и значителни средства за кредитирането им

09:38 | 14.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ започват операция по спасяването на ипотечната система

Министърът на финансите на САЩ Хенри Поулсън изрази категоричната подкрепа на държавата към стълбовете на ипотечното кредитиране Fannie Mae и Freddie Mac. Двете компании изпаднаха в доста затруднено положение след срива в цената на акциите им от последните седмици, който значително затруднява възможността за емитиране на дългове или привличане на нови средства чрез увеличение на капитала. Организациите, които заедно притежават или са гаранти на половината от ипотечния пазар в страната, възлизащ на 12 трлн. долара, ще се нуждаят от над 70 млрд. долара, смятат анализатори, цитирани от Bloomberg.

През уикенда в САЩ са водени тежки преговори между инвестиционни банки, представители на правителството, конгресмени и членове на регулаторни органи. Срещата е била провокирана от срива в акциите на Fannie Mae и Freddie Mac от последната седмица, който заличи около 50 на сто от пазарната има капитализация. След проведените разговори финансовият министър Хенри Поулсън е направил изказване, в което е поискал Конгресът да даде мандат за закупуването на неограничен дял от двете компании, както и значителни средства за отпускане на кредити към тях.

Друго решение, до което се е стигнало на срещата, позволява на инвестиционните банки да заемат директно средства от централната банка. Според анализатори подобен ход би спомогнал за възстановяване на доверието във финансовата система и би помогнал за насърчаване на междубанковото кредитиране. С придобиването на дялове от двете ипотечни организации, правителството на САЩ се доближава към пълно поемане на гаранция по емитирания от Fannie Mae и Freddie Mac дълг. Така с държавна помощ може да бъде намерен изход за излизане от най-тежката рецесия в жилищния сектор на страната за последните 25 години.

Предложенията на финансовия министър ще бъдат официално изложени в законопроект, който трябва да бъде приет през настоящата седмица, добавя Bloomberg. Дали пазарите ще получат успокоение и ще върнат вярата си в двете компании може да стане ясно още днес, тъй като се планира Freddie Mac да направи опит за пласиране на емисия от краткосрочни облигации в размер на 3 млрд. долара.

Новината от САЩ допринесе за известно стабилизиране на курса на американския долар. След като непосредствено след стартирането на седмичната търговия зелените пари отстъпиха до най-ниската си стойност от 23 април насам при 1,5937 EUR/USD, доларът успя да поскъпне до 1,5869 EUR/USD в 8:35 часа българско време.

В 9:30 кросът на двете валути е при 1,5909 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още