IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото се устреми към нови върхове

Курсът на долара падна до 1,5937 EUR/USD, което е с по-малко от цент под рекорда на единната валута, срещу йената беше отбелязан исторически връх

12:15 | 12.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото се устреми към нови върхове

Опасенията относно бъдещото развитие на ипотечната криза в САЩ за на път да изведат долара до нови исторически дъна. В края на вчерашната търговия американската валута падна до 1,5937 EUR/USD, което е най-ниското ниво от 23 април насам. Рекордът на еврото срещу зелените пари е на едва цент растояние – при 1,6019 долара за евро. Същевременно в края на изминалата работна седмица единната валута отбеляза най-високото си ниво срещу японската йена досега.

Притесненията на пазарите са свързани с възможността двата стълба на ипотечното кредитиране в САЩ – Fannie Mae и Freddie Mac, да посрещнат задаващите се нови отписвания на активи. Според анализатори двете институции ще се нуждаят от над 70 млрд. долара, за да успеят да излязат от сложната ситуация. Трудностите на двете компании доведоха до очаквания, че американското правителство ще поеме управлението им, но то този момент липсва подобна официална информация. Прогнозите за такива действия бяха опровергани от финансовия министър на САЩ Хенри Поулсън, който вчера е направил изказване, че правителството оказва помощ на закъсалите кредитори, но в тяхната сегашна форма на съществуване, предава Bloomberg.

За силата на еврото допринася и нарастващата увереност на пазарите, че Европейската централна банка няма да се поколебае да води сериозна борба с инфлацията. Това тласка единната валута нагоре и тя поскъпва с 1,5 на сто срещу долара за изтеклата седмица. По отношение на японската йена пък вчера беше регистриран нов исторически връх от 169,63 EUR/JPY, а в крайна сметка седмицата приключи при крос 169,42 EUR/JPY, което представлява седмичен спад от 0,9 на сто в курса на японската валута.

Освен срещу еврото, доларът се представи незадоволително и срещу останалите основни валути. Така например доларовият индекс, който следи курса на зелентие пари срещу шест основни парични единици падна до 71,795 пункта вчера, което не се е случвало от 23 април насам. Седмичният спад на индекса възлиза на 0,9 на сто. Понижението на долара срещу йената за изтеклите 5 дни е в размер на 0,8 на сто до 106,24 USD/JPY.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 27.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още