IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке: Финансовата криза ще продължи още дълго

Ръководителят на американската централна банка отправи сериозни предупреждения към инвестиционните банки за нови усложнения на ситуацията

10:05 | 11.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Финансовата криза ще продължи още дълго

Финансовата криза не е преминала и ще продължи още дълго, смята председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке, цитиран от австрийския вестник die Presse. 

По тази причина Бернанке отправя остро предупреждение към инвестиционните банки да бъдат внимателни в действията си. „Турбуленциите на финансовите пазари продължават, като нашите усилия в момента са насочени към възвръщането на финансовата система към нормалното й функциониране“, заяви вчера той пред Камарата на представителите в американския Конгрес.

За преодоляване на трудностите според Бернанке е необходимо Конгресът да помисли как да бъде консолидирано наблюдението и регулирането на пазарите, тъй като сегашната система е прекалено разпокъсана. С централизирането на контрола трябвало да се поставят ясни изисквания и да се получава пълна информация за капиталовата осигуреност, ликвидността и управлението на риска, за които е необходимо и определянето на всеобщи стандарти.

Слабостите в инфраструктурата на финансовите пазари са довели до увеличаване на риска, вследствие на което се е стигнало до опасността крахът на Bear Stearns да повлече след себе си цялата финансова система, смята Бернанке. Поради тази причина е необходимо подобряване на регулациите на инвестиционните компании, но без това да се отразява негативно на иновационните процеси в сектора, пояснява той.

След вчерашното изказване на Бернанке американският долар отново отстъпи значително срещу еврото, стигайки до 1,5801 EUR/USD. Последва търговия в рейндж и в 9:45 часа българско време днес кросът на двете валути е при 1,5766 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още