IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ остави лихвата без промяна при 5 на сто

Институцията не предприе промяна заради големите рискове от висока инфлация и заплахата от навлизане на икономиката в рецесия

15:10 | 10.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
АЦБ остави лихвата без промяна при 5 на сто

Английската централна банка взе решение да остави лихвения процент в страната без промяна, с което напълно оправда очакванията на пазарите. Лихвата беше запазена при 5,0 на сто, което е най-високото ниво от всички държави от Г-7. 

По този начин институцията пренебрегна призивите на мнозина анализатори за понижение на лихвения процент с цел извеждането на икономиката вън от опасността за навлизане в рецесия.

Банката е поставена пред сериозни изпитания и трябва да подхожда внимателно към своите решения. От една страна на икономиката тежат най-големият спад в цените на жилищата за последните 15 години, който се отчита през юни, и кредитната криза на финансовите пазари, а от друга се наблюдават трудности от високата инфлация, която надхвърля заложения от правителството таргет от 3 на сто.

През май ръстът на потребителските цени достигна 3,3 на сто, прехвърляйки целта на АЦБ за поддържане на поскъпването на живота до 2 на сто с повече от цял процентен пункт, което се случва за пръв път през последното десетилетие. Ръководителят на банката Марвин Кинг дори предупреди, че до края на годината инфлацията може да стигне 4 на сто.

Трудностите пред АЦБ се допълват от днешните данни на HBOS, които показват спад в цената на жилищата с 6,1 на сто на годишна база за последното тримесечие. Това е най-голямото понижение от 1993 година досега и вероятно ще се превърне в спирачка пред желанието на централната банка да последва ЕЦБ и да увеличи лихвения процент в страната, съобщава Bloomberg.

До момента на валутните пазари не се наблюдават резки движения след решението на АЦБ. Сутринта едно евро се разменяше за 0,7945 лири, а в 15:00 кросът е при 0,7953 EUR/GBP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още