IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът спря да поскъпва заради иранската ракета

Тестовете на близкоизточната държава обърнаха и спада в цената на петрола, зелените пари се върнаха на нивата си от вчера

15:59 | 09.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът спря да поскъпва заради иранската ракета

Опитите с новата бойна ракета на Иран, които бяха проведени тази сутрин доведоха до ново увеличение на опасенията за военен сблъсък в Близкия Изток и повлияха негативно на курса на американската валута. От това последва ново поскъпване на петрола, с което беше заличено голяма част от вчерашното отстъпление на черното злато.

Ракетата, която Иран изстреля тази сутрин, е с обсег на действие 2 000 км, което позволява да бъде атакуван Израел. През последните седмици между двете държави напрежението се увеличи значително, тъй като израелците изискват разкриване на повече информация относно иранската ядрена програма, както и прекратяването й. Това предизвика бурна реакция и заплахи от страна на властите в Иран, което допринесе за рекордното поскъпване на петрола от миналата седмица.

Днешните опити на Иран отново засилиха безпокойството на пазарите и американският долар понижи курса си до 1,5725 EUR/USD в 13:30 часа българско време, с което заличи почти цялото си поскъпване от предходния ден. Това се отрази и в цената на петрола, който поскъпна с близо 2 долара от сутринта и в Лондон вече се устремява към 140 долара за барел.

В 15:30 часа барел Брент се търгува по 138,66 долара в Лондон, а на електронната платформа на борсата в Ню Йорк фючърсите с доставка през август са с 1,3 долара по-скъпи от вчера при 137,34 долара за барел. Пазарите вече насочват погледи и към очакваното оповестяване на данните за американските петролни запаси, което трябва да стане в 17:00 часа.

Еврото поскъпна и заради изказване на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който изрази опасения, че високата инфлация ще се отрази негативно на пазара на труда в еврозоната, което отново засили спекулациите, че повишението на лихвения процент от миналата седмица може и да не остане еднократен акт. На обратния полюс обаче натежават разочароващите данни за търговските баланси на Германия и Франция, от които се видя, че двете страни изпитват значителни трудности от скъпото евро.

В 15:45 часа българско време едно евро струва 1,5719 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още