IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силното евро пречи на европейската икономика

Износът на Германия с най-голям спад за последните четири години, търговският дефицит на Франция се увеличава

10:02 | 09.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Силното евро пречи на европейската икономика

Икономиката на еврозоната започва да изпитва сериозни трудности от повишения курс на еврото. Данните за търговските баланси на Германия и Франция показват, че атрактивността на износа намалява и той губи конкурентност в момент, когато цените на стратегическите суровини бележат значителни повишения. От началото на годината единната валута е повишила стойността си с 15 на сто срещу долара и 18 на сто срещу британската лира.

Търговският излишък на Германия за май се свива до 14,4 млрд. евро, след като месец по-рано възлизаше на 18,8 млрд. евро. Предварителните прогнози сочеха далеч по-ограничено понижение на излишъка до 17,3 млрд. евро. Основната причина за по-малкия излишък е спадът на износа спрямо предходния месец, който възлиза на 3,2 на сто, което е най-голямото понижение за последните четири години.

Във Франция положението е дори по-сложно, тъй като през последните месеци в страната неминуемо се наблюдава търговски дефицит. За месец май той възлиза на 4,7 млрд. евро, при положение, че през април отрицателното търговско салдо е било в размер 3,7 млрд. евро. Предварителните очаквания бяха за увеличаване на дефицита с едва 200 млн. евро до 3,9 млрд.

Новините не се отразяват значително на валутните пазари. Днес еврото започна търговията с възход след вчерашното си понижение и от 1,5664 EUR/USD в 7:00 часа българско време поскъпна до 1,5721 долара за евро в 9:00. В 9:55 кросът на двете валути е при 1,5712 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още