IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейската индустрия с разочароващи резултати

Производството в Германия и Великобритания пада, доларът успява да се възползва и повишава курса си

13:51 | 07.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Европейската индустрия с разочароващи резултати

Поредната порция слаби данни за индустриалния сектор на Европейския съюз бяха публикувани днес. Производството във водещите икономики на Великобритания и Германия бележи изненадващ спад през май, като основната причина за това се отдава на рекордните цени на суровините. Наред със слабото индустриално производство се понижава и индексът на бизнес доверието в еврозоната Sentix, който вече преминава на отрицателна територия.

През май промишленото производство бележи изненадващ спад до най-ниското си ниво за последните осем месеца. То пада с 0,5 на сто спрямо април, показват официалните статистически данни. На годишна база спадът е 0,8 на сто при очаквания за далеч по-малко понижение от 0,1 на сто на месечна и 0,7 на сто на годишна база. Заедно с това се свива и индустриалното производство, което включва в себе си минния сектор, добива на петрол и газ, както и комуналните услуги. То се понижава с 0,8 на сто на месечна и с 1,6 на сто на годишна база.

Разочароващите резултати карат мнозина анализатори все по-открито да говорят за предстояща рецесия във Великобритания. Високата инфлация на Острова и проблемите в сектора на производството правят доста сложна задачата по определянето на лихвения процент на предстоящата идната седмица среща на ръководителите на Английската централна банка. Към момента лихвеният процент в страната е 5,0 на сто и е най-висок сред всички страни от Г-7.

Безпокойство за икономиката на ЕС предизвикват и данните за индустриалното производство в Германия. През май то се е понижило с внушителните 2,4 на сто при очаквания за ръст от 0,2 на сто на месечна база, показва съобщение на Федералното бюро за статистика. Това води след себе си забавяне на годишния ръст на производството от 4,8 на сто през април до 2,8 на сто през май. Консенсусната прогноза на анализаторите беше за увеличение от 3,2 на сто на годишна база.

Слабите резултати на европейската индустрия водят и до понижаване на индекса на инвеститорското доверие Sentix. Неговата стойност за юли пада на отрицателна територия до разочароващите -9,3 пункта. За юли стойността на показателя беше 5,2 пункта, а прогнозите на специалистите клонеше към спад до 2,5 на сто.

Новините се отразиха негативно на еврото и британската лира и двете валути изгубиха позиции срещу долара. Като цяло новата седмица започна с отстъпление на единната валута и от 1,5706 EUR/USD тя се понижи до 1,5620 долара за евро в 10:00 часа българско време. В 13:30 кросът евро/долар е при 1,5650 EUR/USD.

Британската лира понижи курса си доста по-драстично, като от 1,9819 GBP/USD в началото на седмичната търговия пада до 1,9685 долара за паунд в 13:30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още