IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Скокът на бензина поставя 140 хил. германци под заплаха от безработица

Високите цени на суровините поставят под въпрос работните места на таксиметрови шофьори и превозвачи

13:54 | 04.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Скокът на бензина поставя 140 хил. германци под заплаха от безработица

Рекордните цени на горивата заплашват не само бъдещето на немската икономика, но и това на много семейства. Според оценки на профсъюзите около 140 хил. души са заплашени да загубят работата си, като най-силно засегнат се очаква да бъде транспортният сектор, предава FTD.

Най-тежките удари от високите цени на суровините се очакват в бранша на транспортните услуги. Проучване на немския вестник Bild показва, че много от компаниите в сектора няма да успеят да се справят с високите цени на горивата, които достигнаха рекордни стойности от началото на годината.

Само в сектора на таксиметровите услуги се очаква работата си да загубят 50 хил. от общо 200-те хиляди заети, съобщават от официалния браншови съюз. Сред останалите превозвачи се очаква съкращаване на поне 30 хил. души, като най-сериозни ще са загубите на работни места сред шофьорите на камиони. Подобна е ситуацията и в автобусния транспорт, риболовната индустрия, куриерските услуги и др.

Високите цени на горивата вече поставиха своя отпечатък върху американската икономика, където за първите шест месеца на годината са закрити над 430 хил. работни места. Вчера от министерството на труда в страната съобщиха, че през юни още 62 хил. американци са изгубили работата си, а като една от основните причини за това беше посочен именно скокът в цените на суровините.

Днес еврото остава относително стабилно срещу американския долар. В 10:30 часа кросът на двете валути беше при 1,5692 EUR/USD, а в 13:45 нивото е почти същото – 1,5683 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още