IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК пренебрегва исканията на Словакия за по-силна крона

Страната иска да влезе в еврозоната с по-силна крона, за да задържи темпа на инфлация

10:50 | 04.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК пренебрегва исканията на Словакия за по-силна крона

Европейската комисия предложи конвертиране на словашката крона към еврото от началото на 2009 г. при курс от 30,1260 крони, отхвърляйки искането на Словакия за по-висок курс, съобщи Bloomberg, позовавайки се на представители на комисията.

Курсът ще бъде същият като определения от ЕС през май, когато европейските институции разрешиха поскъпване на кроната в рамките на валутния механизъм ERM II.

Официално курсът ще бъде обявен на 8 юли.

Предложението пренебрегва искането на Словакия да влезе в еврозоната с по-силна крона, за да задържи темпа на инфлация, която се усили до 4 на сто през май спрямо 1,2 на сто през август миналата година.

Премиерът на страната Роберт Фико заяви на 28 юни, че ще „приветства“ курс над 30,1260 крони за евро. Все пак на 1 юли той каза, че закрепване на кроната към сегашното ниво ще бъде „огромен успех“.

„Фиксиране на по-висок курс ще бъде доста смела стъпка“, коментира Рафаела Тенчони, анализатор на развиващите се пазари към Dresdner Kleinwort в Лондон. „Предложението на комисията се придържа към традицията“.

Словашкото правителство още не е обявило дали ще приеме предложението на комисията. Последните три страни, приели еврото за официална валута – Словения, Кипър и Малта, приеха предложенията на ЕК за курса на валутите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още