IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената инфлация в еврозоната с рекорден ръст от 7,1 на сто

Поскъпването на цените на производител дава поредния аргумент за увеличаване на лихвите от страна на ЕЦБ

14:30 | 02.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Производствената инфлация в еврозоната с рекорден ръст от 7,1 на сто

Инфлацията на ниво производител в еврозоната продължава да расте и през май достига рекордните 7,1 на сто на годишна база, показват данни на Евростат. Подобно ниво не е регистрирано откакто е поставено началото на статистиката през 1990 година. През април производствената инфлация беше на ниво 6,2 на сто, а за май анализаторите очакваха по-ограничен ръст от 6,7 на сто.

Растящите цени на суровините и енергоносителите влияят негативно на разходите на компаниите и вече принуждават производителите да пренасят поскъпването върху потребителите. Това увеличава инфлацията в еврозоната, което ясно се вижда от предварителните данни за поскъпването на живота през юни – 4,0 на сто. Заложеният от Европейската централна банка таргет е двойно по-нисък.

През май цените на енергоносителите са се повишили с 18,2 на сто, при положение, че през април увеличението възлезе на 14,5 на сто. Храните са поскъпнали с 9,6 на сто, което е малко по-ниско от измерените месец по-рано 9,8 на сто. Причините за това се крият в удвояването на цената на петрола за изминалата година и увеличението с 93 на сто на цената на царевицата и 50 на сто в тази на пшеницата, коментира Bloomberg.

Днес еврото отстъпва минимално срещу долара, като след постигането на най-високата стойност за седмицата до този момент от 1,5849 EUR/USD в 10:00 часа българско време, единната валута понижава курса си до 1,5788 долара за евро в 14:15.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още