IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ели Броуд: САЩ сa в най-тежката рецесия от Втората световна война насам

Един от най-влиятелните играчи в жилищния сектор на САЩ се опасява за бъдещето на икономиката и очаква бавно възстановяване на пазара на имоти

15:32 | 01.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ели Броуд: САЩ сa в най-тежката рецесия от Втората световна война насам

В настоящия момент САЩ се намират в най-тежката рецесия от края на Втората световна война насам, смята милиардерът Ели Броуд. 

Мнението на 75 годишния специалист, който има значителни позиции в строителния сектор, е, че „това е най-лошата от всички рецесии“, които са се случили в САЩ след 1945 година, съобщава Bloomberg.

Според Броуд САЩ все пак ще могат да избегнат депресия в размерите на тази от 30-те години на миналия век, тъй като в момента на разположение има достатъчно „мрежи за сигурност“. Настоящият период е най-лошият, който „съм виждал по време на съзнателния ми живот“, заявява обаче той и допълва, че не очаква подобрение на ситуацията преди встъпването в длъжност на новия президент на САЩ в началото на следващата година.

Ели Броуд е един от най-големите играчи в бизнеса с недвижими имоти в САЩ и е съосновател на компанията Kaufmann & Broad. През последните години той се е насочил основно към филантропска дейност и управлява фонд с активи от над 2,6 млрд. долара. В своята кариера Броуд е бил директор на AIG и в настоящия момент участва активно в натиска към сегашния директор на компанията Мартин Съливан да подаде оставка заради слабите резултати.

По отношение на сектора на недвижимите имоти Ели Броуд е на мнение, че ще отнеме няколко години, докато бъде реализирана продажбата на вакантните новопостроени домове. „Проблемът е, че хората не вярват, че цените са достигнали своето дъно. Населението трябва да бъде „насърчено да купува нови жилища чрез федерални политики, включително данъчни преференции“, завява Броуд.

„Жилищният сектор ще продължава да има корозивен ефект върху психологията на потребителите и икономиката като цяло в далеч по-голяма степен, отколкото си мислят хората, дори по-голям ефект от този, който предвиждах аз самият преди месец-два“, казва Броуд. „Притеснявам се за бъдещето на Америка. Време е за прегрупиране и преопределяне на мястото ни като държава и ролята, която да играем“, подчертава специалистът.

Днес американският долар отново отстъпва срещу еврото и се доближава до ключовото ниво от 1,5850 EUR/USD, което според мнозина би могло да отключи ръст на единната валута до нови рекорди. В 13:45 кросът на двете валути стигна до 1,5818 EUR/USD, в 14:45 едно евро се разменя за 1,5782 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още