IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Перспективите пред Япония се влошават, бизнес климатът е разочароващ

Доверието сред големите производители пада до най-ниското си ниво за последните 4 години, очаква се печалбите да се свият за пръв път от последната рецесия

09:13 | 01.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Перспективите пред Япония се влошават, бизнес климатът е разочароващ

Очакванията за бъдещето на японската икономика се влошават в резултат на пониженото доверие на бизнеса и прогнозите за първи спад на корпоративните печалби след последната рецесия, която връхлетя страната преди 7 години. 

Индексът на бизнес доверието Tankan, който се изготвя всяко тримесечие от Японската централна банка и показва настроенията на мениджърите на големите производствени компании, пада за трети пореден път, показват публикуваните днес данни. За второто тримесечие на годината, която започва на 1 април, показателят отстъпва с цели 6 пункта спрямо първото тримесечие и възлиза на едва 5 пункта.

Паралелно с това, проучване на очакваните печалби показва, че големите компании очакват спад на печалбите със средно 7 на сто в рамките на фискалната година, която приключва на 31 март. За сравнение три месеца по-рано бизнесът очакваше ръст на печалбите от 0,3 на сто.

Същевременно едрият бизнес планира да увеличи капиталовите разходи с 2,4 на сто за фискалната година, което е най-ниската стойност, измерена за второ тримесечие от 2002 година насам, когато Япония започва да се стабилизира след рецесията.

„Новините са лоши за японската икономика“, смята главният икономист на Credit Suisse в Токио Хиромичи Ширакава, цитиран от Bloomberg. „Песимистичните очаквания за печалбите предполагат, че пониженият паричен поток от фирмите към домакинствата може да забави ръста на заплатите и пазара на труда като цяло“.

Рекордните цени на енергоносителите и суровините влияят негативно на компании като Nissan Motor Co. и Canon Inc., а заради пренасящото се забавяне на икономиката на САЩ към Европа и Азия търсенето на японски автомобили и електроника спада. Според анализатори през последното тримесечие икономическият ръст на Япония се е забавил, а домакинствата са ограничили разходите си за по-скъпи храни и горива.

Новината за разочароващата стойност на Tankan индекса доведе до поскъпване на японската йена. След първоначалното й отстъпление до 106,34 USD/JPY в 4:15 часа българско време, азиатската валута повишава курса си до 105,67 USD/JPY в 8:30.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още