IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордна инфлация в еврозоната от 16 години насам

Скъпият петрол е тласнал потребителските цени нагоре, това дава поредния аргумент за повишение на лихвите от страна на ЕЦБ

14:30 | 30.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордна инфлация в еврозоната от 16 години насам

Ръстът на потребителските цени в еврозоната през юни надхвърля очакванията на анализаторите и достига най-високото си ниво за последните 16 години. Това несъмнено ще засили натиска върху Европейската централна банка да увеличи лихвения процент на предстоящото в четвъртък заседание на ръководителите на институцията.

Инфлацията през юни достига 4,0 на сто, което е най-високата стойност за последните 16 години, показват предварителните данни на Евростат. През май беше отчетен ръст на потребителските цени от 3,7 на сто на годишна база, а анализаторите очакваха инфлацията да стигне 3,9 на сто през настоящия месец. Сред основните причини за ръста на инфлацията е поскъпването на петрола, което възлиза на над 40 на сто от началото на годината.

Публикуваните днес данни ще окажат подкрепа на привържениците на по-строга монетарна политика в средите на ЕЦБ, след като през последните седмици се наблюдава известно несъгласие относно посоката на действие през идните месеци. От една страна в ЕЦБ има лоби, подкрепящо високите лихви в борбата срещу инфлацията, но от друга се наблюдават настроения за по-мека политика с цел насърчаване на икономическия растеж.

Днес еврото поскъпна значително срещу долара до 1,5834 EUR/USD в 11:45 часа българско време, след което последва мощен спад на единната валута до 1,5756 долара за едно евро в 14:20 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още