IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Джим Роджърс: Не инвестирайте в долари, купувайте суровини

Специалистът, който преди година предрече цена от 100 долара за петрола и 1 000 долара за златото, смята 2008 за „година на суровините“

10:10 | 30.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: Не инвестирайте в долари, купувайте суровини

Инвеститорите би трябвало да избягват доларовите активи и да се насочат към търговия със суровини, тъй като това е „най-добрата инвестиция за годината“, твърди Джим Роджърс, ръководител на Rogers Holding, цитиран от Bloomberg.

„Избягвайте долара на всяка цена“, посъветва Роджърс участниците в инвестиционен клуб в Шанхай. „Цените на селскостопанските стоки трябва да бъдат далеч по-високи през следващото десетилетие. В момента имаме недостиг на всичко, което касае зърнените култури“.

Мненията на Джим Роджърс се приемат със значителен интерес от пазарите, тъй като той успя да предвиди скока в цената на петрола и златото до съответно 100 и 1000 долара. За последните 12 месеца котировките на петрола са се удвоили, а тези на златото са скочили с 41 на сто.

През октомври миналата година Роджърс заяви, че планира да превърне в друга валута всички доларови активи на компанията си, което към настоящия момент изглежда доста правилна стъпка с оглед поредицата от рекордни дъна, които постави американската валута.

Преди месец Роджърс прогнозира, че зелените пари ще прекратят рязкото си поевтиняване през идното тримесечие, тъй като спадът на курса им бил „прекомерен“. От началото на годината доларът е понижил стойността си със 7,6 на сто срещу еврото и с 5,1 на сто срещу японската йена.

„Най-добрата инвестиция за 2008 година са суровините и природните ресурси“, завършва изказването на Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още