IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добри данни за потреблението в САЩ след мерките на правителството

Данъчните отстъпки са помогнали на домакинствата да се справят с рекордния ръст в цените на горивата

16:27 | 27.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Добри данни за потреблението в САЩ след мерките на правителството

Потребителските разходи в САЩ за май се увеличават повече от очакваното в резултат на помощта, която данъчните облекчения са оказали на домакинствата. Отчетеният ръст възлиза на 0,8 на сто и е най-големият от ноември насам. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за увеличение от 0,7 на сто след отчетения ръст с 0,2 на сто през април.

Причината за увеличените разходи е ръстът в доходите на американците, който възлиза на 1,9 на сто, показват официалните статистически данни на Министерство на търговията в САЩ. Отчетеното повишение е най-голямото от септември 2005 година досега. Преди месец личните доходи в страната нараснаха с 0,3 на сто, а за май се предвиждаше ръст от 0,4 на сто.

Ръстът в личните доходи се е отразил и на разполагаемия доход на потребителите. След изваждането на дължимите данъци парите, останали на разположение на американците за потребление, през май нарастват с 5,7 на сто – най-силно от 1975 година досега. Причината за това се крие в чековете за близо 70,8 млрд. долара, които американците са получили до 20 юни благодарение на данъчните отстъпки.

Новините не се отразиха значително на валутните пазари. Днес доларът успява да остане стабилен срещу еврото и да заличи изгубеното в началото на деня. В 16:15 часа българско време кросът на двете валути е при 1,5747 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още