IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американски еквивалент на LIBOR ще връща доверието в пазарите

Показател, създаден преди две седмици в САЩ за следене на междубанковия пазар, показва сходни данни с лихвения процент, определящ цената на финансови продукти за 350 млрд. долара

17:26 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Американски еквивалент на LIBOR ще връща доверието в пазарите

Американски показател за междубанковите лихви, създаден преди две седмици в Ню Йорк за следене на напрежението върху пазара на кредити в САЩ, показва сходни резултати с изчислявания в Лондон индекс на лихвите в долари LIBOR. Това увеличава надеждите на банкерите, че доверието във финансовите пазари няма да бъде допълнително влошавано, съобщава FT.

Лихвеният процент, съобщаван чрез новия индекс, вече е познат на пазарите под наименованието New York Funding Rate (NYFR) и се разработва от организацията Icap. Резултатите, които се наблюдават през краткото съществуване на показателя, се доближават доста близо до нивата на LIBOR-a, който се изготвя ежедневно от Британската асоциация на банкерите. Според анализатори подобна близост на двата индекса може да доведе след себе си охлаждане на обвиненията, че лондонския показател е подвеждащ за САЩ, тъй като се определя извън рамките на страната.

Едно от основните обвинения към LIBOR-а е това, че Британската асоциация определя нивата му на база средната цена на кредитите, изисквана от 16 банки, само три от които са американски. Освен това неговата стойност се фиксира преди отварянето на пазарите в САЩ. С новия показател се изследват лихвите на поне 16 базирани в Ню Йорк банки, след стартирането на работния ден в страната. Това кара мнозина да смятат, че този нов измерител ще е по-подходящ за следене на междубанковия доларов пазар.

Движението на NYFR е започнало на 11 юни, като първоначалната му стойност е била на нивото на LIBOR-а за същия ден. Вчера тримесечният NYFR e бил на ниво 2,7992 на сто, а лондонският индекс е бил със стойност 2,8043 на сто. Едномесечните лихви, измерени чрез двата показателя, възлизат съответно на 2,4962 и 2,4825 на сто.

Дали американският еквивалент на LIBOR ще успее да се наложи на пазара предстои да видим. За това има значителни шансове с оглед кризата на доверие, в която LIBOR-ът изпадна след обвиненията, че банковите институции, даващи информация за формирането му, манипулират пазара с цел изкуствено завишаване на лихвените проценти.

Към този момент обаче британският лихвен процент едва ли би могъл да бъде изместен лесно, тъй като само в САЩ плащанията по финансови инструменти за над 350 млрд. долара се определят чрез него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още