IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговският излишък на Япония спада заради забавянето на щатската икономика

Търговският излишък на страната пада за трети пореден месец, за последната година се е свил с над 7 на сто

09:40 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският излишък на Япония спада заради забавянето на щатската икономика

Излишъкът в търговския баланс на Япония бележи през май нов спад, показват официалните статистически данни, публикувани днес. Понижението е трето поредно, като основните причини, на които се отдава, са проблемите в американската икономика и растящите цени на суровините.

През май търговският излишък на страната възлиза на 365,1 млрд. йени (3,4 млрд. долара), което е със 7,6 на сто по-малко в сравнение със същия месец миналата година. Като цяло вносът бележи ръст от 4,4 на сто до 6,44 трлн. йени, докато износът нараства с 3,7 на сто до 6,8 трлн. йени.

Значителен спад се наблюдава в търговския излишък със САЩ. Той пада с цели 11 на сто в резултат на понижаващото се търсене на японски автомобили, машини и оборудване в САЩ вследствие на намаляващата покупателна способност на американците и забавянето на икономиката, съобщава ВВС.

В същото време обаче японските износители съумяват да компенсират част от понижените доставки за САЩ с износ за азиатския континент, излишъкът от търговията с който се увеличава за втори пореден месец. Това кара анализаторите да очакват пренасочване на японското производство към подобряване на позициите на азиатските пазари.

След публикуването на данните курсът на йената спрямо долара остава сравнително стабилен, тъй като пазарите са в очакване на решението на Федералния резерв за лихвения процент и посоката на монетарната политика. В 9:30 часа българско време един долар се разменя за 107,92 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 21.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още