IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

FT: Страхът от стагфлация в еврозоната расте

Икономическите данни показват, че ситуацията е все по-близо до комбинация от нисък растеж и висока инфлация

11:14 | 24.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
FT: Страхът от стагфлация в еврозоната расте

Икономиката на еврозоната е все по-близо до ситуация на стагфлация, след като производството в частния сектор отбелязва спад за пръв път през последните пет години. Слабите икономически показатели показват, че растящите цени на петрола са „ударили“ растежа за юни. Разочароващите данни обаче едва ли ще спрат Европейската централна банка да увеличи лихвения процент в еврозоната през следващата седмица, се казва в анализ на FT.

Публикуваният вчера PMI индекс за сектора на производството падна от 51,5 пункта през май до 49,5 пункта през юни, което се явява първото свиване на бизнес активността от юли 2003 година насам. Това според анализатори води до увеличен риск от рецесия за 15-те страни членки на еврозоната, смятат анализатори. Отчетените за юни резултати контрастират със значителния ръст на икономиката, който се наблюдаваше в началото на годината.

В същото изследване се казва още, че инфлационния натиск се увеличава, като особено видно е това в сектора на услугите, където цените растат с най-бърз темп за последните над седем години. Това вероятно ще послужи като сигнал за ЕЦБ, която вече изпитва значителни притеснения от отчетената инфлация от 3,7 на сто през май. Очакванията са, че поскъпването на живота ще достигне 4 на сто през идните месеци.

„Повишението на лихвения процент от ЕЦБ през юли би било пропито със страх от стагфлация“, смята Майкъл Хюм от Lehman Brothers. „ЕЦБ може да бъде обвинена за значителна част от забавянето на икономиката, което вече наблюдаваме“, е мнението на Холгер Шмидинг от Bank of America.

Ежемесечно изготвяният индекс показа, че забавянето на икономиката е на път да се отчете и в Германия, която е традиционният носител на растежа в еврозоната. PMI за производството падна до най-ниската си стойност за последните три месеца при 53,7 пункта. Ситуацията в Германия се усложнява и от влошаващите се очаквания на бизнеса и потребителите за предстоящите месеци.

Индексът на бизнес климата IFO падна от 103,5 пункта през май до 101,3 пункта през юни, което е най-слабото представяне на показателя от декември 2005 година насам. Днес разочароващите данни за доверието продължиха, като индексът на GfK от 4,9 пункта през настоящия месец пада до 3,9 пункта за юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още